Adaptive Optics

Dit is een technologie die gebruikt wordt om de prestatie van het optische systeem te verbeteren door het effect van golffrontvervorming te reduceren, resp. te compenseren. Om precies te zijn: met deze techniek streven we ernaar om vervormingen van het golffront te verhelpen door de binnenkomende stralingsinformatie zodanig te vervormen dat er voor de afwijking van het golffront gecompenseerd wordt. Dit kunnen we doen door middel van (1) het meten van de afwijkingen binnen het golffront en vervolgens (2) het compenseren voor de afwijking met een vervormbare spiegel, of een liquid crystal array.

Voorbeelden van het gebruik van Adaptive Optics (AO) zijn te vinden in o.a. astronomische telescopen en oogheelkundige beeldvormende technieken. Waarbij de techniek dan wordt ingezet om optische aberratie te verminderen en de resoluties voor de diagnostische processen mogelijk te maken.

Verder kunnen Adaptive Optics ook gecombineerd worden met verschillende oogheelkundige beeldvormende technieken zoals een funduscamera of een OCT. En het is deze combinatie van oogheelkundige technieken met AO waar we op oogheelkundig vlak veel voordeel uit kunnen halen. Zo zijn we met de AO-OCT combinatie bijvoorbeeld zelfs in staat om een 3D beeld van het cellulaire niveau (staafjes en kegeltjes) in-vivo in beeld te brengen. Deze nieuwe AO-OCT technologie maakt het daardoor mogelijk om e.g. de fotoreceptoren en de bloeddoorstroming in de retinale capillairen te laten zien. Maar het kan daarnaast ook gebruikt worden om de structuur van de retina in beeld te brengen en pathologie aan te tonen die niet waarneembaar is met andere instrumenten, zoals bijvoorbeeld een SD-OCT.